Accesul la finanțare este o problemă stringentă pentru orice antreprenor, indiferent de etapa în care se află afacerea sa, resursele financiare sunt la fel de greu de procurat atât pentru un start-up cât și pentru o companie aflată în dezvoltare.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră, vă prezentăm principalele surse de finanțare nerambursabilă existente în prezent pentru IMM-urile din România:
*Programele Naționale pentru IMM
Programele naționale se bazează pe regula ajutorului „de minimis”, care susține financiar anumite categorii de activități (instruire/consultanță în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale, finanțarea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, creșterea competitivității produselor industriale, etc), destinate anumitor beneficiari, precum: tinerii întreprinzători, femeile, micii comercianți sau meșteșugarii.
Aceste programe se derulează prin câteva instituții publice de profil precum Ministerul Finanțelor Publice, prin Directia generală ajutor de stat și Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism.
*Fondurile Structurale
Fondurile Structurale (FS) sunt instrumente financiare prin intermediul cărora Uniunea Europeana acționeaza pentru a crea un echilibru economic între regiuni, prin coeziune economică și socială.
Principalele programe care sprjină dezvoltarea IMM-urilor sunt Programul Operațional Regional, Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Capital Uman.
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Consolidarea pozitiei pe piata a IMM-urilor in domenii competitive identificate in Strategia Nationala de Competitivitate si Planurile de Dezvoltare Regionala
Solicitanti eligibili
Societatile comerciale sau cooperative care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, au desfasurat activitate pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal integral si au inregistrat profit din exploatare in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare.
Locul de implementare a proiectului este situat in mediul urban, in regiunea de dezvoltare in care a fost depusa cererea de finantare.
Domeniul de activitate in care se desfasoara investitia se incadreaza in domeniile de activitate eligibile, asa cum sunt enumerate in anexa la Ghidul specific.
Activitati eligibile
- lucrari de construire/ extindere/ modernizare a spatiilor de productie/ prestare de servicii ale microintreprinderilor, inclusiv a utilitatilor generale aferente (alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, PSI);
- achizitionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotica, de natura mijloacelor fixe;
- achizitionarea de instalatii/echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, precum si sisteme care utilizeaza surseregenerabile/alternative de energiepentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare, in limita a 15% din valoarea eligibila a proiectului;
- investitii in active necorporale: brevete, licente, marci comerciale, programe informatice, alte drepturi si active similare;
- Investitii in realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/ produselor proprii ale solicitantului
Valoarea grantului
Valoarea maxima a ajutorului, in regim de minimis, ce poate fi acordata unei intreprinderi unice pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivieste de 200.000 de euro
Contributia beneficiarului
Minim 10%
Termen limita
27 ianuarie 2017
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Imbunatatirea competitivitatii economice prin cresterea productivitatii muncii in IMM-uri in sectoarele competitive identificate in Strategia Nationala pentru Competitivitate
Solicitanti eligibili
IMM-urile non-agricole din mediul urban
Intreprinderile mijlocii nonagricole din mediul rural
Solicitantul a desfasurat activitate in domeniul (clasa CAEN) vizat de investitie pe o perioada de cel putin 3 ani calendaristici inainte de depunerea cererii de finantare, nu a avut activitatea suspendata temporar oricand in aceasta perioada si a inregistrat profit din exploatare in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare.
Solicitantul a obtinut venituri din exploatare in domeniul (clasa CAEN) vizat de investitie in fiecare din ultimele 3 exercitii financiare incheiate.
Solicitantul a inregistrat un numar mediu de salariati de cel putin 5, in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare.
Activitati eligibile
Proiectul propus in cererea de finantare trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, investitii finantabile prin ajutor de stat regional in active corporale. Este optionala includerea, in proiect, a investitiilor finantabile prin ajutor de minimis si/sau a investitiilor finantabile prin ajutor de stat regional in active necorporale.
Investitii finantabile prin ajutor de stat regional:
• Investitii in active corporale
– lucrari de construire/modernizare si extindere a spatiilor de productie/ prestare de servicii ale IMMurilor, inclusiv a utilitatilor generale aferente;
– achizitionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotica, de natura mijloacelor fixe;
– achizitionarea de instalatii/ echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, precum si sisteme care utilizeaza surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare, in limita a 15% din valoarea eligibila a proiectului.
• Investitii in active necorporale: brevete, licente, marci comerciale, programe informatice, alte drepturi si active similare.
Investitii finantabile prin ajutor de minimis:
• Certificarea produselor, serviciilor, proceselor, de catre un organism de certificare acreditat.
• Certificarea sistemelor de management al calitatii (ISO 9001), al mediului (ISO 14001), al sigurantei alimentelor (ISO 22000), al sanatatii si securitatii ocupationale (OHSAS 18001), al securitatii informatiilor (ISO/IEC 27001), al energiei (ISO 50001), al calitatii pentru dispozitive medicale (ISO 13485), al serviciilor IT (ISO/IEC 20000), al responsabilitatii sociale (SA 8000), simple sau integrate.
• Investitii specifice procesului de internationalizare (participarea la targuri, misiuni comerciale si expozitii internationale).
Valoarea grantului
Minim 200.000 euro
Maxim 1.000.000 euro
Contributia beneficiarului
Intreprinderi mici si microintreprinderi: minim 30%
Intreprinderi mijlocii: minim 40%
Termen limita
Apel nelansat
Guvernul Romaniei și Uniunea europeană
Obiectivul programului
Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana
Solicitanti eligibili
Administratorii schemelor de antreprenoriat, respectiv:
- furnizori de FPC autorizati, publici si privati;
- organizatii sindicale si patronate;
- membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica;
- autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale);
- asociatii profesionale;
- camere de comert si industrie;
- ONG-uri;
- universitati;
- Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acesta;
- parteneriate intre categoriile mai sus mentionate.
Activitati eligibile
Sunt considerate eligibile activitatile care urmaresc incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil non-agricol din zona urbana.
Etape cadru de implementare:
Etapa I – Formare antreprenoriala
Etapa a II-a – Implementarea planurilor de afaceri finantate din fonduri FSE
Etapa a III-a – Program de monitorizare a functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate
Valoarea maxima acordata pentru planurile aprobate este de 40.000 euro/ plan de afaceri, reprezentand maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, si se acorda numai intreprinderilor infiintate de persoanele ale caror planuri de afaceri sunt aprobate.
Ajutorul de minimis se va acorda in doua transe, dupa cum urmeaza:
O transa initiala de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis.
O transa finala reprezentand diferenta pana la valoarea totala a ajutorului de minimis, dupa ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada ca a realizat din activitatea curenta, in termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentand minimum 30% din valoarea transei initiale.
Persoanele fizice care infiinteaza afaceri nu trebuie sa aiba calitatea de asociati majoritari in structura altor intreprinderi, la data semnarii contractului de subventie.
Valoarea grantului
Valoarea maxima eligibila nu poate depasi echivalentul in lei a 5.000.000 euro
Contributia beneficiarului
Variabila
Termen limita
30 octombrie 2016
Guvernul Romaniei și Uniunea Europeană
Obiectivul programului
Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana.
Prin program sunt vizate persoanele care fac dovada domiciliului sau rezidentei in strainatate pentru cel putin 1 an in ultimii 3 ani si demonstreaza experienta antreprenoriala sau demonstreaza capacitatea tehnica si profesionala in domeniul in care doreste sa initieze o afacere prin intermediul programului sau demonstreaza finalizarea studiilor de specializate in cadrul unor institutii de invatamant superior din strainatate, precum si alte documente ce atesta certificari/formari ca urmare a unor cursuri de scurta durata in domeniul vizat.
Solicitanti eligibili
Administratorii schemelor de antreprenoriat, respectiv:
- furnizori de FPC autorizati, publici si privati;
- organizatii sindicale si patronate;
- membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica;
- autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale);
- asociatii profesionale;
- camere de comert si industrie;
- ONG-uri;
- universitati;
- Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acesta;
- parteneriate intre categoriile mai sus mentionate.
Activitati eligibile
Sunt considerate eligibile activitatile care urmaresc incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil non-agricol din zona urbana.
Etape cadru de implementare:
Etapa I – Formare antreprenoriala
Etapa a II-a – Implementarea planurilor de afaceri finantate din fonduri FSE
Etapa a III-a – Program de monitorizare a functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate
Valoarea maxima acordata pentru planurile aprobate este de 40.000 euro/ plan de afaceri, reprezentand maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, si se acorda numai intreprinderilor infiintate de persoanele ale caror planuri de afaceri sunt aprobate.
Ajutorul de minimis se va acorda in doua transe, dupa cum urmeaza:
O transa initiala de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis.
O transa finala reprezentand diferenta pana la valoarea totala a ajutorului de minimis, dupa ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada ca a realizat din activitatea curenta, in termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentand minimum 30% din valoarea transei initiale.
Persoanele fizice care infiinteaza afaceri nu trebuie sa aiba calitatea de asociati majoritari in structura altor intreprinderi, la data semnarii contractului de subventie.
Valoarea grantului
Valoarea maxima eligibila nu poate depasi echivalentul in lei a 5.000.000 euro
Contributia beneficiarului
Variabila
Termen limita Apel nelansat
Guvernul Romaniei și Uniunea Europeană
Obiectivul programului
Capacitate intarita a producatorilor industriali de a identifica si implementa masuri de eficienta energetica prin introducerea de sisteme de monitorizare, in vederea inregistrarii de economii in consumul de energie si evitarea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivelul societatilor sprijinite
Solicitanti eligibili
Societatile din industrie cu consumuri de peste 1.000 tep/an
Activitati eligibile
Achizitionarea si implementarea sistemului de monitorizare a consumului de energie la nivelul platformei industriale;
- Pregatirea proiectului (elaborarea studiilor, obtinerea avizelor, autorizatiilor etc);
- Managementul proiectului, auditul proiectului;
- Informare si publicitate.
Valoarea grantului
Maxim 200.000 euro
Contributia beneficiarului
0%
Termen limita
17 octombrie 2016
Administratia Fondului Cultural National
Obiectivul programului
Intoarcerea la cultura, reorientarea catre cultura, sustinerea artistilor, in special a celor tineri, care studiaza sau activeaza in domeniul culturii
Solicitanti eligibili
Asociatii, fundatii, institutii publice de cultura, personae fizice autorizate, societati comerciale care deruleaza activitati culturale
Activitati eligibile
Arii de finantare:
- arte vizuale (pictura, sculptura, grafica, arte decorative, fotografie, video-art, instalatii, ceramica, animatie, colaj, film experimental si de animatie, arta textila, tehnici mixte, noi media, proiecte curatoriale, design)
- artele spectacolului
- teatru
- muzica
- dans
- interventie culturala
- rezidente de creatie
- educatie prin cultura si/sau promovarea culturii scrise patrimoniu cultural material patrimoniu cultural imaterial
Valoarea grantului
Variabila
Contributia beneficiarului
Minim 25%
Termen limita
30 septembrie 2016
Administratia Fondului Cultural National
Obiectivul programului
Intoarcerea la cultura, reorientarea catre cultura, sustinerea artistilor, in special a celor tineri, care studiaza sau activeaza in domeniul culturii
Solicitanti eligibili
Asociatii, fundatii, institutii publice de cultura, persoane fizice autorizate, societati comerciale care deruleaza activitati culturale
Activitati eligibile
Programul cultural trebuie sa propuna o serie de proiecte si activitati culturale desfasurate pe o perioada de minimum 18 luni in intervalul ianuarie 2017 – 15 noiembrie 2018, care sa contribuie coerent la indeplinirea scopului si obiectivelor propuse de programul cultural.
Finantarea vizeaza sustinerea propunerilor de anvergura, cu premise de sustenabilitate, axate pe productia de proiecte artistice noi.
Sunt vizate urmatoarele prioritati strategice:
Promovarea diversitatii si a tolerantei
Dezvoltarea de abordari inter/multidisciplinare
Generarea de noi audiente
Activitati eligibile:
- activitati specifice culturale (expozitii, conservare, festivaluri, cartografiere, activitati muzeale, reconstituire patrimoniu imaterial, universitati de vara etc.)
- activitati de pregatire, monitorizare si evaluare necesare
Valoarea grantului
Minimum 150.000 lei
Maximum 200.000 lei
Contributia beneficiarului
Minim 25%
Termen limita
30 septembrie 2016
Administratia Fondului pentru Mediu
Obiectivul programului
Dezvoltarea infrastructurii de alimentare a autovehiculelor cu energie electrica
Solicitanti eligibili
Primariile din localitati cu mai mult de 50.000 de locuitori, institutiile publice si agentii economici din astfel de orase dar si agenti economici ale caror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrazi, drumuri europene si drumuri nationale.
Activitati eligibile
Sunt considerate cheltuieli eligibile cele efectuate pentru:
a) achizitia de statii de reincarcare a autovehiculelor electrice si electrice hibrid plug-in;
b) cheltuieli cu montajul statiilor de reincarcare;
c) cheltuielile efectuate pentru realizarea si instalarea panoului de informare;
d) taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectului pentru autoritati publice locale si institutii publice in conditiile in care aceasta a fost solicitata si nu este recuperabila, rambursabila sau compensata prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.
Valoarea grantului
Maxim 900.000 lei
Contributia beneficiarului
Minim 20%
Termen limita
15 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Dezvoltarea antreprenoriatului si infiintarii de noi intreprinderi nonagricole in zona urbana in domenii creative: film, muzica artele scenei, publicitate, design si moda, IT software si tehnologie, arhitectura si arta.
Solicitanti eligibili
Persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere non agricola in zona urbana intr-una din regiunile mai putin dezvoltate (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est si Sud Muntenia)
In cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte nu sunt eligibili ca grup tinta tinerii NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani.
Activitati eligibile
Se finanteaza infiintarea de noi intreprinderi nonagricole in zona urbana in domenii creative: film, muzica artele scenei, publicitate, design si moda, IT software si tehnologie, arhitectura si arta.
Activitatile sunt grupate intr-un pachet integrat de business care presupune parcurgerea a 3 etape cadru de implementare:
1. Etapa I: Educatie antreprenoriala si program de mentorat
2. Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri
3. Etapa III: Infiintare firma/ afacere/ exploatarea ideii de business
In dezvoltarea cererii de finantare se va viza cel putin o tema secundara dintre cele aferente axei prioritare:
- Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor.
- Inovare sociala Imbunatatirea accesibilitatii, a utilizarii si a calitatii tehnologiilor informatiei si comunicatiilor
- Nediscriminare Pentru proiectele care promoveaza metode inovative de implicare activa a membrilor comunitatii in procesul de selectie se acorda punctaj suplimentar.
Valoarea grantului
Maxim 25.000 euro/ plan de afaceri va fi acordat numai persoanelor ale caror planuri de afaceri sunt aprobate.
Contributia beneficiarului
2%
Termen limita
Apel nelansat
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Sprijinirea investitiilor de modernizare si infiintare de drumuri pentru accesibilizarea padurilor
Solicitanti eligibili
Persoane juridice de drept privat/alte forme de organizare, proprietari de padure si/sau asociatiile acestora, constituite conform legislatiei in vigoare
Unitati administrativ teritoriale si/sau asociatii ale acestora, proprietari de padure, constituite conform legislatiei in vigoare
Administratorul fondului forestier proprietate publica a statului, constituit conform legislatiei in vigoare.
Activitati eligibile
Constructia, extinderea si/sau modernizarea drumurilor forestiere
Valoarea grantului
Maxim 1.500.000 Euro/proiect
Contributia beneficiarului
0%
Termen limita
Apel nelansat
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Imbunatatirea performantei economice a tuturor fermelor si facilitarea restructurarii si modernizarii fermelor, in special in vederea cresterii participarii si orientarii catre piata, cat si a diversificarii agricole
Eficientizarea utilizarii apei in agricultura
Solicitanti eligibili
Organizatii/ Federatii constituite din proprietari/ utilizatori de terenuri agricole
Activitati eligibile
Modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, cladirilor aferente statiilor de pompare si/sau
racordarea la utilitati, sisteme de contorizare a apei, inclusiv constructia/ modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat.
Valoarea grantului
Maxim 1.000.000 Euro/proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune (SPP)
Maxim 1.500.000 Euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare (SPA, SRP)
Contributia beneficiarului
0%
Termen limita
Apel nelansat
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Realizarea de produse, tehnologii/procese si/sau servicii noi sau semnficativ imbunatatite.
Solicitanti eligibili
Start-up-uri: intreprindere, infiintata in baza legii 31/1990, care inregistreaza o vechime de maximum 3 ani in anul depunerii proiectului;
Spin-off-uri: intreprineri care urmeaza sa se infiinteze pe baza unui rezultat obtinut in organizatii de cercetare de drept public (institutie de CD sau de invatamant superior).
Solicitantul detine un rezultat care poate sa fie:
a) Brevet
b) Cerere de brevet
c) Teza de doctorat – a directorului de proiect, angajat al start-up-ului/ Spin-off-ului
d) Drepturile de utilizare ale rezultatelor cercetarii in proiect
Activitati eligibile
- activitati de cercetare-dezvoltare (cercetare industriala si/sau dezvoltare experimentala)
- achizitia de servicii pentru cercetaredezvoltare (cercetare industriala si/sau dezvoltare experimentala)
- achizitia de servicii de consultanta pentru inovare referitoare la: asistenta tehnologica; transfer tehnologic; achizitia, protectia si comercializarea drepturilor de proprietate industriala; utilizarea standardelor
- achizitia de servicii suport pentru inovare referitoare la: incercari si testari in laboratoare de specialitate; marcarea calitatii, testare si certificare; studii de piata
- activitati pentru introducerea in productie si realizare produs/ proces/ tehnologie/ serviciu
- activitati de procurare de materii prime si materiale necesare realizarii proiectului (pentru activitati de cercetare dezvoltare si activitati de introducere in productie si realizare produs/ proces/ tehnologie/ serviciu)
- activitati de informare si publicitate privind proiectul
- activitati pentru infiintarea si inregistrarea SPIN-OFF-urilor
Valoarea grantului
Maxim 840.000 lei si nu poate depasi echivalentul in lei a 200.000 Euro
Contributia beneficiarului
Minim 10%
Termen limita
Apel de proiecte cu depunere continua/ (Suspendat temporar)
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Incurajarea infiintarii si functionarii administrative a grupurilor de producatori, recunoscute in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare.
Solicitanti eligibili
Grupurile de producatori din sectorul agricol care sunt recunoscute oficial de catre MADR inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014, conform legislatiei nationale in vigoare
Grupurile de producatori trebuie sa se incadreze in definitia IMM si sa fie recunoscute pentru una sau
mai multe grupe de produse sau pentru unul sau mai multe produse din grupele de produse agricole
Activitati eligibile
Sunt sprijinite cheltuielile rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul agricol, prevazute in Planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Solicitantul prezinta un plan de afaceri care trebuie sa detalieze activitatile planificate ale grupului in raport cu una sau mai multe dintre categoriile enumerate mai jos:
- adaptarea productiei si produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei;
- introducerea in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros;
- stabiliriea unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii;
- alte activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori, cum ar fi dezvoltarea competentelor in materie de exploatare si de comercializare, precum si organizarea si facilitarea proceselor de inovare.
Solicitantul trebuie sa stabileasca in planul de afaceri minimum un obiectiv aferent activitatilor mentionate anterior.
Valoarea grantului
Maxim 100.000 euro/an
Sprijinul este forfetar, degresiv, platit in transe anuale, pentru o perioada care nu poate depasi 5 ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut, acordat in baza unui plan de afaceri.
Contributia beneficiarului
0%
Termen limita
11 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Incurajarea infiintarii si functionarii administrative a grupurilor de producatori, recunoscute in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare.
Solicitanti eligibili
Grupurile de producatori din sectorul pomicol constituite conform Ordonantei Guvernului nr. 37/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca scop principal comercializarea in comun a produselor agricole, deservesc interesele membrilor prin investitiile prevazute in proiect, se incadreaza in definitia IMMurilor (microintreprinderi,intreprinderi mici si mijlocii conform Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii cu modificarile si completarile ulterioare), si care au fost recunoscute oficial de catre autoritatea competenta dupa 1 ianuarie
2014 si inainte de solicitarea sprijinului.
Activitati eligibile
Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul pomicol, prevazute in planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Solicitantul prezinta un plan de afaceri care trebuie sa detalieze activitatile planificate ale grupului in raport cu una sau mai multe dintre categoriile enumerate mai jos:
- adaptarea productiei si produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei;
- introducerea in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros;
- stabiliriea unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii;
- alte activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori, cum ar fi dezvoltarea competentelor in materie de exploatare si de comercializare, precum si organizarea si facilitarea proceselor de inovare.
Solicitantul trebuie sa stabileasca in planul de afaceri minimum un obiectiv aferent activitatilor mentionate anterior.
Valoarea grantului
Maxim 100.000 euro/an
Sprijinul este forfetar, degresiv, platit in transe anuale, pentru o perioada care nu poate depasi 5 ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut, acordat in baza unui plan de afaceri.
Contributia beneficiarului
0%
Termen limita
11 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Imbunatatirea competitivitatii producatorilor primari printr-o mai buna integrare a acestora in lantul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, cresterea valorii adaugate a produselor agricole, promovarea pe pietele locale, a circuitelor scurte de aprovizionare, grupurilor de producatori si a organizatiilor interprofesionale
Facilitarea diversificarii, a infiintarii si a dezvoltarii de intreprinderi mici si a crearii de locuri de munca.
Solicitanti eligibili
Intreprinderile, cooperativele si grupurile de producatori care realizeaza investitii corporale si necorporale pentru procesarea si marketingul produselor agricole
Activitati eligibile
- Infiintarea, extinderea si/sau modernizarea si dotarea unitatilor de procesare, inclusiv investitii privind marketingul produselor (ex.etichetare, ambalare);
- Infiintarea, extinderea si/sau modernizarea de retele locale de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si capacitate de ambalare;
- Imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru prelucrarea si comercializarea produselor agro-alimentare;
- Producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile (solara, eoliana, geotermala), a energiei produsa cu ajutorul pompelor de caldura, in cadrul unitatii procesatoare exclusiv pentru consumul propriu si investitii pentru imbunatatirea eficientei energetice, ca si operatiuni din cadrul unui proiect mai mare de investitii.
Valoarea grantului
Maxim 1.000.000 Euro/proiect pentru IMM
Maxim 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte intreprinderi
Maxim 2.500.000 Euro/ proiect pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, forme asociative cooperative si grupuri de producatori
Contributia beneficiarului
50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMMuri si grupuri de producatori/cooperative
60% pentru alte intreprinderi
Termen limita
31 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Acordarea de sprijin pentru investitiile corporale si necorporale in cadrul intreprinderilor de prelucrare si comercializare a fructelor si a produselor din fructe
Solicitanti eligibili
Intreprinderile, cooperativele si grupurile de producatori care realizeaza investitii corporale si necorporale pentru procesarea si marketingul produselor agricole
Activitati eligibile
- Infiintarea, extinderea si modernizarea unitatilor ce colecteaza, conditioneaza si/ proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol mentionata in Anexa I de la TFUE, inclusiv pentru producerea bauturilor alcoolice
- Achizitionarea, inclusiv in leasing, de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime.
- Achizitionarea, inclusiv in leasing, de mijloace de transport specializate in scopul comercializarii produselor din fructe in cadrul lanturilor scurte
- Investitii in energie regenerabila pentru uz propriu* si/sau eficienta energetica, sisteme de economisire a apei si in tehnologii de eliminare a deseurilor in unitatea proprie.
- Cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru prelucrarea si comercializarea produselor agroalimentare.
- Cheltuieli cu activitati de marketing (ex. echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor, magazin la poarta unitatii, automate).
- Cheltuieli generate de investitiile in active necorporale
Valoarea grantului
Variabila
Contributia beneficiarului
Minim 50%
Termen limita
31 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Cresterea competitivitatii exploatatiilor pomicole prin dotarea cu utilaje si echipamente,infiintarea, modernizarea si/ sau extinderea unitatilor de procesare, infiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate de pepinierele pomicole
Solicitanti eligibili
Persoana fizica autorizata, Intreprinderi individuale, Intreprinderi familiale, Societate comerciala Institutele de cercetare –dezvoltare, statiunile si unitatile de cercetare dezvoltare si didactice pomicole cu personalitate juridica, de drept public sau privat, Societate Agricola, Societate cooperative Agricola, Cooperativa Agricola,Grup de producatori, Composesorate, obsti si alte forme asociative de proprietate asupra terenurilor
Activitati eligibile
- investitii in infiintarea si modernizarea fermelor pomicole, inclusiv in infiintarea si reconversia plantatiilor pomicole si modernizarea parcului de masini si utilaje agricole;
- investitii in infiintarea si modernizarea pepinierelor pomicole, inclusiv in cresterea suprafetelor ocupate de material saditor;
- infiintarea si modernizarea unitatilor de procesare la nivelul fermelor si investitii in vederea comercializarii (precum magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole), doar ca o component secundara a proiectului;
- investitii in producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile, cu exceptia biomasei (solara, eoliana, cea produsa cu ajutorul pompelor de caldura, geotermala) in cadrul fermei, ca si component secundara in cadrul unui proiect de investitii, iar energia obtinuta va fi destinata exclusiv consumului
- propriu;
- investitii in instalatii pentru producerea de energie electrica si/sau termica, prin utilizarea biomasei, ca si componenta secundara in cadrul unui proiect de investitii,iar energia obtinuta va fi destinata exclusiv
- consumului propriu;
- infiintarea si/sau modernizarea cailor de acces in cadrul fermei, inclusiv utilitati si racordari;
- investitii in scopul indeplinirii standardelor comunitare in cazul tinerilor fermieri in conformitate cu art 17 (5) al Reg. nr.1305/2013 in care sprijinul poate fi acordat pe o perioada maxima de 24 luni de la momentul instalarii;
- investitii necorporale: achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci
Valoarea grantului
Variabila
Contributia beneficiarului
Variabila
Termen limita
31 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Instalarea pentru prima data a tinerilor fermieri, ca sefi/manageri ai unei exploatatii agricole; imbunatatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol, precum si conformitatea cu cerintele de protectie a mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de
munca; cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/manageri de exploatatie; incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.
Solicitanti eligibili
Tanarul fermier care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole;
Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.
Activitati eligibile
Instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de administrare cu drepturi depline in calitate de sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole, pentru prima data.
Transferul exploatatiei se realizeaza prin intermediul documentelor de proprietate si/sau arenda si/ sau concesionare.
Exploatatia agricola cu dimensiunea cuprinsa intre 12.000 si 50.000 SO produce in principal produse agricole vegetale si/sau animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.
Sprijinul se acorda in vederea facilitarii stabilirii tanarului fermier in baza Planului de Afaceri.
Toate cheltuielile propuse in Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de Afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Valoarea grantului
50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 SO si 50.000 SO
40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 SO si 29.999 SO
Contributia beneficiarului
N/A
Termen limita
31 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Imbunatatirea managementului exploatatiei agricole
Cresterea orientarii catre piata si a veniturilor exploatatiilor agricole de mici dimensiuni
Solicitanti eligibili
Fermieri care au drept de proprietate si/sau drept de folosinta pentru o exploatatie agricola care intra in categoria de ferma mica cu exceptia persoanelor fizice neautorizate.
Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsa intre 8.000–11.999 SO (valoarea productiei standard).
Activitati eligibile
Planul de Afaceri trebuie sa includa detalii privind obiectivele care se realizeaza demonstrand ca sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii cu standardele europene, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei.
Cheltuielile propuse in Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuare de studii precum cel pentru sectorul pomicol, sau privind potentialul agricol precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de Afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Valoarea grantului
15.000 Euro pentru o perioada de maximum 3/5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol)
Contributia beneficiarului 0%
Termen limita 31 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Protejarea, prin intretinere, restaurare si modernizare a obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local, a asezamintelor monahale inclusiv a asezamintelor culturale – camine culturale
Solicitanti eligibili
Comunele; ONG-uri; Unitati de cult; Persoane fizice autorizate /societati comerciale, care detin in administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publica, de clasa B.
Sediul social si punctul/punctele de lucru, dupa caz, ale solicitantului trebuie sa fie situate in spatiul rural, activitatea desfasurandu-se in spatiul rural.
Activitati eligibile
- restaurarea, conservarea si dotarea cladirilor /monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes local de clasa B;
- restaurarea, conservarea si / sau dotarea asezamintelor monahale de clasa B si constructia, extinderea si/ sau modernizarea drumurilor de acces ale asezamintelor monahale de clasa B;
- modernizarea, renovarea si / sau dotarea caminelor culturale;
- achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci.
Valoarea grantului
Maxim 500.000 euro pentru proiectele negeneratoare de venit
Maxim 200.000 euro pentru proiectele generatoare de venit
Contributia beneficiarului
0% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele negeneratoare de venit
20% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de venit
Termen limita
31 octombrie 2016
Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei
Obiectivul programului
Promovarea de actiuni orientate spre cresterea productiei de energie regenerabila, cu accent pe resursele regenerabile mai putin exploatate, respectiv: biomasa, biogaz si geotermie, dar si actiuni de sprijin pentru intarirea retelei de distributie pentru a prelua energie produsa din surse regenerabile.
Solicitanti eligibili
Unitati administrativ teritoriale, Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, Societati comerciale care au ca activitate producerea de energie in scopul comercializarii
Activitati eligibile
- Realizarea şi/sau modernizarea capacităţilor de producere energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă exclusiv din biomasă şi biogaz
- Realizarea şi/sau modernizarea capacităţilor de producţie a energiei termice exclusiv din biomasă sau biogaz
- Realizarea şi/sau modernizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice din biomasă sau biogaz
- Realizarea şi/sau modernizarea capacităţilor de producţie a energiei termice exclusiv din resurse geotermale
Proiectul trebuie sa fie localizat in regiunile: Vest, Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud- Muntenia, Sud-Vest
Valoarea grantului
Maxim 15.000.000 euro
Contributia beneficiarului
2% pentru proiecte avand ca beneficiari unitati administrativ-teritoriale si ADI
20% din costurile eligibile ale proiectului, pentru microintreprinderi si intreprinderile mici
30% din costurile eligibile ale proiectului, pentru intreprinderile mijlocii
40% din costurile eligibile ale proiectului,pentru intreprinderile mari
Termen limita
Apel nelansat